Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Ισότιμα τα Πτυχία Κολεγίων και ΑΕΙ.

ΠΛΗΡΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ. ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


Τι αλλάζει

-Επαγγελματική εξομοίωση των πανεπιστημιακών πτυχίων με τα πτυχία των ευρωπαϊκών κολεγίων (μπάτσελορ, μάστερ, διδακτορικών) .
-Εξαιρούνται μόνο θέσεις αυξημένων ακαδημαϊκών προσόντων (καθηγητών ΑΕΙ, ερευνητικών, ειδικού επιστημονικού προσωπικού).
-Στον αφρό της αναγνώρισης και τα πτυχία που δεν οδηγούν σε νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα .
-Για πρώτη φορά αναγνωρίζονται πτυχία (μόνο μάστερ και διδακτορικά) κολεγίων αμερικανικών συμφερόντων.
-Προϋπόθεση για την αναγνώριση των αμερικανικών μεταπτυχιακών η πιστοποίηση τους από διεθνείς οργανισμούς.


Ο νικητής του εικοσαετούς πολέμου Κολεγίων Πανεπιστημίων τα παίρνει όλα : Μπάτσελορ, μάστερ και διδακτορικά των κολεγίων παίζουν πια στην πρώτη κατηγορία της ελληνικής αγοράς εργασίας, η οποία μέχρι σήμερα με βάση το Σύνταγμα ανήκε αποκλειστικά στους πτυχιούχους των δημοσίων ΑΕΙ. Το Μεσοπρόθεσμο ανακάτεψε την τράπουλα μοιράζοντας καλό φύλλο στα κολέγια ευρωπαϊκών συμφερόντων, ενώ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έβαλε νύχτα στο παιγνίδι εκτός από τα ευρωπαϊκά πτυχία και τα αμερικανικά μάστερ και διδακτορικά.

Μπάτσελορ, μάστερ και διδακτορικά εξομοιώνονται με τους τίτλους των δημοσίων πανεπιστημίων. Τι θα ισχύσει για τα αμερικανικά κολέγια

Το εύρος των νέων ρυθμίσεων εξαγρίωσε τους φορείς της ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία δέχθηκε το βομβαρδισμό στη χειρότερη στιγμή της μεταπολιτευτικής ιστορίας της: Με κατακρεουργημένους τους προϋπολογισμούς των Ιδρυμάτων, το προσωπικό τους, διδακτικό και διοικητικό, στον αέρα της διαθεσιμότητας και υπό την πίεση του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος των επικείμενων συγχωνεύσεων. Εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας που έφθασε προχθές στα ΑΕΙ τους δίνει δεκαήμερη προθεσμία προκειμένου μέχρι την 1η Δεκεμβρίου να υποβάλουν τις προτάσεις τους για το νέο χωροταξικό χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης.

Το Μεσοπρόθεσμο παραχώρησε πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά ΑΕΙ. Την προηγούμενη διετία η Τρόικα άσκησε ασφυκτική πίεση στο υπουργείο Παιδείας για την εξομοίωση των πτυχιούχων των ελληνικών ΑΕΙ με τους αποφοίτους των κολεγίων Είτε ως μισθωτοί είτε ως αυτοαπασχολούμενοι οι απόφοιτοι των κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά ΑΕΙ θα δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά εργασίας με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους κατόχους συγκρίσιμων τίτλων του ημεδαπού εκπαιδευτικού συστήματος .

Προαγωγές

Αυτό σημαίνει ότι αίρονται πλέον όλα τα εμπόδια για να προσλαμβάνονται στο Δημόσιο, να παίρνουν προαγωγές που προϋποθέτουν τυπικά προσόντα κ.λπ. Δεν θα μπορούν να καταλαμβάνουν μόνο θέσεις που απαιτούν αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα , ιδίως καθηγητών ΑΕΙ, ερευνητών και ειδικού επιστημονικού προσωπικού. Σύμφωνα με τις σχετικές ρυθμίσεις του Μεσοπρόθεσμου, επαγγελματική ισοδυναμία μπορούν να διεκδικούν από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων και οι πτυχιούχοι των οποίων οι τίτλοι δεν οδηγούν σε νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγελματα (π.χ. πτυχιούχοι Διοίκησης Επιχειρήσεων, Οικονομικών κ.λπ.). Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μεγάλωσε κι άλλο το κομμάτι της πίτας που παίρνουν τα κολέγια. Στον κύκλο των αναγνωριζόμενων σπουδών που προσφέρουν τα κολέγια προστέθηκαν και τα μεταπτυχιακά προγράμματα, μάστερ και διδακτορικά. Αυτό σημαίνει ότι ο πτυχιούχος με μάστερ που απέκτησε έπειτα από σπουδές σε κολέγιο μπορεί να πάρει μέρος π.χ. σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που απαιτεί μεταπτυχιακό τίτλο επί ίσοις όροις με τους κατόχους αντίστοιχου πανεπιστημιακού τίτλου.
Μπορεί επίσης να διεκδικήσει το επίδομα ή την προαγωγή που αντιστοιχεί στο μάστερ ή το διδακτορικό του. Η εισηγητική έκθεση της Πράξης αποκαλεί τις νέες ρυθμίσεις νομοτεχνικές βελτιώσεις τις οποίες υπαγόρευσε η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων της
Κομισιόν.

Προϋπόθεση

Στο ερώτημα εάν η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου διασχίζει τον Ατλαντικό επιτρέποντας την επαγγελματική αναγνώριση των μεταπτυχιακών τίτλων που χορηγούν κολέγια αμερικανικών συμφερόντων στην Ελλάδα, συνεργάτης του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου απάντησε χθες θετικά. Προϋπόθεση για την αναγνώριση των αμερικανικών μάστερ και διδακτορικών είναι να έχουν πιστοποιηθεί τα αντίστοιχα προγράμματα από διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης. Όχι από οποιονδήποτε οργανισμό, αλλά μόνον από αυτούς που θα συμπεριλάβει σε απόφαση του ο κ. Αρβανιτόπουλος.
Η επέκταση της αναγνώρισης πέραν του Ατλαντικού εξέπληξε νομικούς κύκλους που παρακολουθούν στενά την υπόθεση των κολεγίων, καθώς τόσο οι ειδικοί νόμοι Στυλιανίδη, Διαμαντοπούλου, Αρβανιτόπουλου, όσο και το Μεσοπρόθεσμο στηρίχτηκαν στο Κοινοτικό Δίκαιο και τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που όμως καλύπτουν μόνο τις συνεργασίες (τύπου πιστοποίησης και δικαιόχρησης) των ευρωπαϊκών ΑΕΙ. 

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ