Με ιδιαίτερη επιτυχία και τη συμμετοχή δεκάδων φοιτητών, πραγματοποιήθηκε η διάλεξη που διοργάνωσε η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών - Τμήμα Ψυχολογίας του Mediterranean College στον ΙΑΝΟ, με θέμα Παιδική Βία & Εγκληματικότητα.
Εισηγήτρια ήταν η Δρ. Τζένυ Σουμάκη, Παιδοψυχίατρος- Ψυχαναλύτρια, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδοψυχιάτρων.
Στο πρώτο μέρος της παρουσίασης, προβλήθηκαν και συζητήθηκαν αποσπάσματα της ταινίας του Γκας Bαν Σαντ (Gus Van Sant) «Ελέφαντας». Πρόκειται για μια ταινία που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Κανών και η οποία διαπραγματεύεται την καταστροφική οργή των εφήβων στο χώρο ενός σχολείου. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η Δρ. Σουμάκη, αναφέρθηκε διεξοδικά στη Διαταραχή Διαγωγής στα παιδιά καθώς και στους παράγοντες που οδηγούν τους εφήβους στην βία-παραβατικότητα.
«Οι μεταβολές κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης, οι πολιτισμικού χαρακτήρα ιδιαιτερότητες, η κατάργηση των θεσμών, η συνεχής διάψευση, η έλλειψη ορίων, η σύγχυση ρόλων και γενικά τα διάφορα οικογενειακά μυστικά, οι σοβαρές συγκρούσεις και η δυσαρμονία του γονεϊκού ζεύγους, είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου που φέρνουν το παιδί σε μια κατάσταση είτε τραυματική λόγω της φύσης των ερεθισμάτων που δέχεται, είτε απώλειας του διευκολυντικού – υποστηρικτικού ρόλου του οικογενειακού πλαισίου», επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλία της η κα Σουμάκη. «Το αποτέλεσμα είναι παιδιά παραμελημένα ή υπερπροστατευμένα και ανώριμα και ψυχισμοί σε αναστολή - ακινητοποίηση σαν άμυνα για την ψυχική τους επιβίωση, ή ψυχισμοί που εκδηλώνονται με βία εκδραματίζοντας τα σιωπηλά αισθήματα οδύνης και οργής».
«Για τους εφήβους οι διαδικασίες φαίνονται πιο δύσκολες καθώς οι ταυτίσεις είναι μια επιτακτική τους ανάγκη ως μηχανισμός άμυνας που θα στηρίξει τη ναρκισσιστική και ιδεολογική τους ανακατάταξη για το σχηματισμό της ταυτότητας. Οι ταυτίσεις όμως αποκαλύπτονται σαθρές, τα πρότυπα κατακρημνίζονται, οι γονείς αποδεικνύονται αδύναμοι και ανίκανοι να δεχθούν την επιθετικότητα της αυτονόμησης, οι δε φαντασιώσεις που βοηθούν στην επεξεργασία της μετάβασης εκλείπουν», ανέφερε στη συνέχεια της συζήτησης που ακολούθησε η Δρ. Δουμάκη.
«Όσον αφορά τα πρότυπα είμαστε κάτω από μια ιδεολογική βία που μας θέτει αντιμέτωπους με ψευτοδιλήμματα τα οποία δημιουργούν αισθήματα απόγνωσης, ανικανότητας, εγκατάλειψης και αδιέξοδου ενώ ταυτόχρονα μας ωθεί να αποδεχθούμε και να ταυτιστούμε με τα μηνύματα της εξουσίας, που αντιστρατεύονται και λοιδορούν κάθε προηγούμενη ηθική αξία και προτείνουν τον ατομισμό και την καταφυγή στην ατομική λύση. Ζούμε μία εποχή όπου απουσιάζουν εκείνα τα πρότυπα κι είδωλα που είναι άξια να κινητοποιήσουν τις υγιείς διαδικασίες για ταύτιση και εξιδανίκευση», τόνισε στο τέλος της ομιλίας της η Δρ. Σουμάκη.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν φοιτητές των τμημάτων Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Mediterranean College, φοιτητές Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, της Φιλοσοφικής, φοιτητές του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, του ΤΕΙ Αθήνας, δάσκαλοι, παιδαγωγοί και επαγγελματίες της Ψυχικής Υγείας.
Facebook:http://www.facebook.com/mediterraneancollege Twitter:https://twitter.com/#!/medcollege1 YouTube:http://www.youtube.com/mediterraneancollege
Συντάκτης - Πληροφορίες: Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε με τον κο Βασίλη Γαλάνη, Marketing Director & Υπεύθυνο Γραφείου Τύπου, τηλ.: 210 88 99 603, e-mail: vgalanis@medcollege.edu.gr