Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Ο Δρ. Νικόλαος Μαρκάτος, επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών, Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Καινοτομίας (Κ.Ε.Τ.Α.Κ.)

Την ίδρυση του ερευνητικού κέντρου Κ.Ε.Τ.Α.Κ.  (Κέντρο Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Καινοτομίας) ανακοίνωσε σε πρόσφατη ομιλία του ο Δρ. Νικόλαος Μαρκάτος, Πρόεδρος  Κ.Ε.Τ.Α.Κ. Mediterranean College, τ. Πρύτανης ΕΜΠ. «Στόχος του ερευνητικού κέντρου, είναι η ανάπτυξη και η προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας σήμερα», ανέφερε ο κος Μαρκάτος κατά την έναρξη της ομιλίας του.
«Το ερευνητικό αυτό κέντρο το οποίο έχω τη χαρά να ηγούμαι ως Πρόεδρος, ανήκει οργανικά στo Mediterranean College, είναι Ν.Π.Ι.Δ. και έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια», ανέφερε στη συνέχεια ο τ. Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά στους σκοπούς και τους στόχους του κέντρου,  στη συνέχεια της ομιλίας του.

Σκοποί του κέντρου σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν είναι η διεξαγωγή έρευνας, η ανάπτυξη της τεχνογνωσίας και η μεταφορά τεχνολογίας καθώς και η ανάπτυξη του πολιτισμού, της οικονομίας και της γλώσσας. Κατά δεύτερον, η ανάπτυξη και η χρήση προϊόντων της  πληροφορικής στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα η ανάπτυξη και η  χρήση υπολογιστικών συστημάτων και ερευνητικών μεθόδων για μηχανικούς, η ανάπτυξη σχεδιαστικών εργαλείων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για τη μελέτη και την προστασία του περιβάλλοντος, για την αποφυγή των συνεπειών μεγάλων ατυχημάτων, φυσικών και βιομηχανικών, ο έλεγχος και η βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων της ελληνικής βιομηχανίας, καθώς η ανάπτυξη της γνώσης σε θέματα οικονομίας, πολιτισμού, ψυχολογίας και γλώσσας.
Όπως ανέφερε ο κος Μαρκάτος, «για την επίτευξη των στόχων του κέντρου, αυτό εκπονεί και διεξάγει μελέτες και ερευνητικά προγράμματα που αναφέρονται στην περιοχή των επιστημονικών ενδιαφερόντων. Επιπλέον παράγει πρωτότυπα προϊόντα και παρέχει υπηρεσίας σχετικές με τις  ερευνητικές και αναπτυξιακές δραστηριότητές του, ειδικεύει επιστήμονες και τεχνικούς στους τομείς δραστηριότητάς του και τέλος αναπτύσσει οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα συναφή με τους σκοπούς του».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κος Μαρκάτος, στην ανάγκη εξωστρέφειας, επισημαίνοντας πως στην κατεύθυνση αυτή, το ερευνητικό κέντρο προωθεί  την ανάπτυξη σχέσεων και συνεργάζεται με άλλα ερευνητικά ιδρύματα που ασκούν όμοια ή συναφή δραστηριότητα.

Η ίδρυση του Κ.Ε.Τ.Α.Κ. είναι ιδιαίτερης σημασίας επεσήμανε ο κος Μαρκάτος, καθώς όχι μόνο η έρευνα αλλά και η εκπαίδευση επωφελούνται  από την ύπαρξή του, ενώ δίνεται η δυνατότητα στο εκπαιδευτικό προσωπικό του Mediterranean College να αναβαθμίζεται εμπλεκόμενο σε καινοτόμες δράσεις που εν συνεχεία βρίσκουν το δρόμο τους στην εκπαίδευση των νέων φοιτητών.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο κλείσιμο της ενδιαφέρουσας αυτής ομιλίας, το Mediterranean College, μετά από τριάντα πέντε χρόνια πίστης στο σύνθημα «Αριστεία στην Εκπαίδευση» κάνει τώρα το επόμενο βήμα, με σύνθημα «Αριστεία στην Έρευνα και την Καινοτομία»
Περισσότερες πληροφορίες: Mediterranean College, Aθήνα:  Πατησίων 107 & Πελλήνης 8, Αθήνα, τηλ.: 210 8899600, Θεσσαλονίκη: Βαλαωρίτου 9, τηλ.: 2310 287 779 , www.medcollege.edu.gr




To Mediterranean College στο Web και τα Social Media: