Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας με ευρεία συμμετοχή Ακαδημαϊκών και Φοιτητών το Mediterranean College

Ενεργή ήταν η συμμετοχή του Mediterranean College στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας. Ένα συνέδριο το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 6-9 Νοεμβρίου στην Πάτρα με σκοπό την αξιοποίηση της ιστορικής εξέλιξης της Συμβουλευτικής, στην αναζήτηση σύγχρονων τάσεων, αλλά και μελλοντικών προοπτικών του κλάδου, όπως αυτές διαμορφώνονται μέσα από τη θεωρία, την έρευνα και την πράξη.

Στην εκδήλωση παρουσίασαν τις έρευνες τους καθηγητές από το ακαδημαϊκό προσωπικό του Κολλεγίου καθώς και φοιτητές των Σχολών του. Η εντυπωσιακή  συμμετοχή των εννέα (9) συνολικά ομιλητών στη συγκεκριμένη εκδήλωση, έρχεται να επιβεβαιώσει τη μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση, που διαθέτει το Mediterranean College σε αυτόν τον τομέα. 

Η Δρ. Παπαγγελή, επικεφαλής της Σχολής Εκπαίδευσης και η Δρ. Λουκά, επικεφαλής της Σχολής Ψυχολογίας του Mediterranean College, παρουσίασαν έρευνα με τίτλο: «Η Επαγγελματική Εξουθένωση στους Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα».

Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να εξετάσει την επαγγελματική εξουθένωση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους: στο τέλος και στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Η παρούσα έρευνα έδειξε ότι τα άτομα με περισσότερα χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας σημείωσαν μεγαλύτερη ΕΕ στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Κατά συνέπεια φαίνεται ότι τα χρόνια προϋπηρεσίας αυξάνουν την επαγγελματική εξουθένωση. Δεν υπήρχε διαφορά στην μέτρηση της ΕΕ στην αρχή της επόμενης σχολικής χρονιάς, καταδεικνύοντας την σπουδαιότητα των διακοπών στον εκπαιδευτικό κλάδο.

Ενδιαφέρουσες ήταν και υπόλοιπες θεματολογίες των συμμετεχόντων ομιλητών:


  • Συμπόσιο με θέμα « Η ταυτότητα του Συμβουλευτικού Ψυχολόγου: Που βρισκόμαστε και που θέλουμε να πάμε» - Με ομιλητές την Κα Αποστολοπούλου Αγγέλικα (καθηγήτρια του Mediterranean Professional Studies), τον Κο Στεφάνου Γιώργο (καθηγητή του Mediterranean Professional Studies), την Δρ Σκουρτέλη Μαρίνα, την  Δρ Σταμογιάννου Ηλιάνα και την Δρ Μαραγκού Λία (υπεύθυνη των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Ψυχολογίας του Mediterranean College).    
  • Έρευνα με θέμα «Η επίδραση της θεωρίας δεσμού στην ανάπτυξη του σχολικού εκφοβισμού» - Με ομιλητές την Κα  Νίκη Δρακούλη, τον Κο Καπρουσιούτη  Κωνσταντίνο  και τη Κα  Μιντζαρίδη Μαρία (τελειόφοιτους MSc ICP)
  • «Καλλιεργώντας μια θετική στάση σε περίοδο κρίσης: Η σχέση της βίωσης θετικών συναισθημάτων και της ύπαρξης νοήματος με την υποκειμενική ευτυχία του ατόμου»- Με ομιλητή την Κα Ζαπανδιώτου Λεμονιά (καθηγήτρια του Mediterranean College)
  • «Ο κινηματογράφος ως εργαλείο στην ψυχοθεραπεία και τη συμβουλευτική»- Από την Κα Παντελέων Ελίνα (εισηγήτρια Cinematherapy)
  • «Περιγραφή ατομικής περίπτωσης έλληνα άνδρα με ομοφυλόφιλο σεξουαλικό προσανατολισμό και στυτική δυσλειτουργία» - Με ομιλητή την Κα Αθανασοπούλου-Κυπρίου Σπυριδούλα (φοιτήτρια 3ου έτους MSc ICP).

Μετά το πέρας της ομιλιών και των ενοτήτων, ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις.