Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Δωρεάν Ημερίδα «Προβολικά τεστ: Rorschach & Draw-a-person»

Στο πλαίσιο του Xinis Education Festival


Τα Τμήματα Ψυχολογίας και Παιδαγωγικών του Mediterranean College διοργανώνουν, την Τετάρτη 17 Απριλίου στις 18:00, στο πλαίσιο του Xinis Education Festival, δωρεάν ημερίδα με θέμα «Προβολικά τέστ: Rorschach & Draw-a-person».
  
Τα προβολικά τεστ αφορούν δοκιμασίες που αποβλέπουν στην πρόκληση τεχνικών ερεθισμών με σκοπό να παράγουν αντιδράσεις που θα συμβάλλουν στον εντοπισμό ή και στη διάγνωση των ψυχικών δυσκολιών του εξεταζόμενου. Ειδικότερα, τα προβολικά τεστ βασίζονται στη θεώρηση ότι μέσα από διάφορα ερεθίσματα, κυρίως αμφιλεγόμενα, το άτομο "προβάλλει" ενδόμυχα συναισθήματα και ανάγκες που αναδύονται από τον εσωτερικό του κόσμο. Οι προβολικές δοκιμασίες μπορεί να εμπεριέχουν μη δομημένα ερεθίσματα ή
μερικώς δομημένα, όπου βασική προϋπόθεση αποτελούν οι ερωτήσεις που θα τεθούν από τον εξεταστή αποσκοπώντας στην πλήρη και αποτελεσματική διερεύνηση των πτυχών της προσωπικότητας του εξεταζόμενου.

Το τεστ των Κηλίδων Μελάνης του Rorschach είναι ένα από τα πιο σημαντικά τεστ που χρησιμοποιείται από τους ειδικούς για την εξέταση πτυχών της προσωπικότητας, αλλά και για τον εντοπισμό ψυχωτικών στοιχείων στον τρόπο σκέψης, το οποίο μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις αναγνωρίζεται ως διαγνωστικό εργαλείο και από τη δικαιοσύνη. Το "Rorschach" αποτελείται από 10 καρτέλες με χρωματιστές ή γκρίζες-μαύρες κηλίδες μελάνης στο κέντρο τους. Ο εξεταζόμενος καλείται με ελεύθερη απόδοση και συνειρμούς να αποδώσει σε κάθε καρτέλα μία εικόνα, ενώ ο ειδικός καλείται να ερμηνεύσει τις απαντήσεις βασισμένος στις αντίστοιχες θεωρητικές βάσεις.

Η Machover δημιούργησε ένα ακόμη προβολικό τεστ, το «τεστ του ανθρώπου» (Draw-A-Man test, 1949), υποστηρίζοντας πως η απεικόνιση της ανθρώπινης φιγούρας κωδικοποιεί τις εσωτερικές συγκρούσεις, τις νευρώσεις, τους αμυντικούς μηχανισμούς και την ψυχοπαθολογία του καλλιτέχνη. Σύμφωνα με την ίδια, τα παιδιά στο σχέδιο του ανθρώπου προβάλλουν τις εντάσεις, τις συγκρούσεις και τους συμβιβασμούς τους. Η ερμηνεία του τεστ του ανθρώπου βασίζεται στα συμβολικά μηνύματα που κρύβονται στα στοιχεία του σχεδίου και αποτελείται από δύο μέρη, το ειδικό μέρος που αφορά τις λεπτομέρειες της ανθρώπινης φιγούρας (όπως το κεφάλι, χέρια, πόδια κλπ.) και το γενικό μέρος που περιλαμβάνει δομικά στοιχεία, όπως την κατεύθυνση του σχεδίου, την ποιότητα των γραμμών, την πίεση των γραφικών ιχνών κλπ. 

Τα προβολικά τεστ όταν εφαρμόζονται από σωστά εκπαιδευμένους ειδικούς επιστήμονες και σε συνδυασμό με άλλες παράλληλες διαγνωστικές μεθόδους, μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο για τη διάγνωση και τη διερεύνηση των ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών του ατόμου. Ωστόσο, επισημαίνονται οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η επιφανειακή ή η λαθεμένη χρήση των εργαλείων.

Η ημερίδα θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις του Mediterranean College στην Αθήνα με εισηγήτρια την κ. Παρασκευή Λυδάκη. Η Λυδάκη Παρασκευή είναι κάτοχος πτυχίου στην Ψυχολογία και Μεταπτυχιακού στην Ψυχολογία της Υγείας (MSc) από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και υποψήφια διδάκτωρ Παιδαγωγικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης από το 2009. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και έχει πραγματοποιήσει εισηγήσεις σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια. Ειδικεύεται στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία (Αιγινήτειο Νοσοκομείο- Ε.Π.Ι.Ψ.Υ) και έχει παρακολουθήσει διετή εκπαίδευση στη Συστημική Ψυχοθεραπεία (Ινστιτούτο Οικογένειας, Συστημικής Συμβουλευτικής και Θεραπείας). Έχει εργαστεί ως Ψυχολόγος σε δημόσια σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  και έχει πραγματοποιήσει σειρά σεμιναρίων με στόχο τη βελτίωση και την προαγωγή της σχέσης και της επικοινωνίας γονέα- παιδιού.

Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης. 

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση θα πρέπει να έχουν προμηθευτεί προηγουμένως το VIP PASS, με το οποίο αποκτούν δωρεάν είσοδο για όλα τα σεμινάρια και τις εκδηλώσεις του «XINIS EDUCATION FESTIVAL 2013». Για την  απόκτηση του VIP PASS, πρέπει να επισκεφθούν την ηλεκτρονική σελίδα του φεστιβάλ www.xinisfestival.edu.gr,  και να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικά την εγγραφή τους. Η παραλαβή του  VIP PASS, γίνεται στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε απευθείας με το Mediterranean College (Πατησίων 107 & Πελλήνης 8, Αθήνα) ,τηλεφωνικά στο 210 8899600 (Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00 -21:00 και Σάββατο 10:00 -14:00), ή επισκεφθείτε το www.medcollege.edu.gr.